Smakelijk eten dankzij de keuken van Silverein
De zorg gaat elke dag door, 365 dagen per jaar. Datzelfde geldt ook voor de productiekeuken van Silverein, gevestigd op locatie Sparrenheide (Driebergen). Per jaar gaat er 26.000 kilo aardappels doorheen, wordt 47.000 liter soep gekookt en worden maar liefst 328.000 maaltijden bereid. Elke dag vers en verantwoord. “Goed eten is voor iedereen belangrijk, maar voor oudere mensen helemaal,” zegt Jelle de Vries, hoofd van de keuken.
Zelf is hij in 1995 als kok begonnen in de keuken van Rehoboth en ook nu kookt hij nog elke dag. Met daarnaast nog een flinke portie regelwerk, inkoop van ingrediënten, gesprekken met leveranciers, het maken van roosters en menu’s bedenken. Tussen de gangen door geeft hij een rondleiding door ‘zijn’ productiekeuken, waar elke dag een ploeg van 13 mensen in de weer is om 900 verse maaltijden te bereiden.
Een beetje meer, een beetje minder
“Wat we belangrijk vinden is dat iedere cliënt kan genieten van de maaltijd. Dat vraagt om maatwerk. De één wil wel wat meer groenten, de ander heeft genoeg aan een halve portie aardappels. Dat is allemaal mogelijk. We letten sowieso op de omvang van de maaltijd. Een vol bord nasi, dat gaat er niet in. Kleinere porties worden wél gegeten. Tegelijk is het eten in een verpleeghuis altijd wel onderwerp voor discussie, net zoals thuis aan je eigen keukentafel. De één vindt het te zout, de ander te zacht. Daar zijn de meningen nu eenmaal over verdeeld.” Jelle is trots op de keuzes die de bewoner heeft: “Er zijn elke dag drie verschillende menu’s, en dan ook nog kris kras. Dus het voorgerecht uit het ene menu en het toetje uit het andere menu. Natuurlijk is er ook een vegetarische variant en wordt met alle diëten rekening gehouden. “
Zelf koken of niet?
Vanuit de productiekeuken gaan de maaltijden met een vrachtwagen naar de klant. Het merendeel 800 stuks, gaat naar Silverein-locaties, een stuk of 100 maaltijden worden geleverd aan serviceflats en tafeltje dekje. “Van oudsher was dit de keuken van De Brug. Later gingen we ook voor De Bilthuysen en Soest/Baarn (Lyvore) koken, in aanloop naar de fusie tot Silverein. Er waren ook afdelingen waar zelf gekookt werd en die verschillen in beleid zijn er nog steeds. Vanwege de druk op de zorg kunnen wij ondersteuning bieden door bijvoorbeeld in het weekend de maaltijden te verzorgen. Of drie weken in de zomerperiode. Alles is bespreekbaar.”